Sök:

Sökresultat:

555 Uppsatser om Den oändliga historien - Sida 1 av 37

Historia och vÀrden : gestaltning av vÀrdefrÄgor i historielÀroböcker för gymnasiet

I denna uppsats undersöks om lÀroböcker i historia för gymnasiet gestaltar en koppling mellan vÀrden och historia, och hur den kopplingen i sÄ fall ser ut. LÀroböckerna som undersöks Àr Alla tiders historia A, Perspektiv pÄ historien A och Perspektiv pÄ historien 50p, och dessa undersöks utifrÄn tre olika tendenser som Äterfinns i avhandlingen Det osamtidigas samtidighet: historiemedvetande i svenska lÀroböcker under hundra Är. UtifrÄn den första tendensen, historia som vÀrdeskapande gemenskap, undersöks huruvida lÀroböckerna tar avstÄnd frÄn förintelsen. Via den andra tendensen, historien i vÀrden, undersöks hur böckerna framstÀller demokrati och dess framvÀxt. Den tredje tendensen, vÀrden i historien, handlar om att kunna pÄverka lÀsaren, att skapa förstÄelse och empati, dÀrför undersöks det om lÀroboksförfattarens röst lyser igenom texten..

Med historien som inspiration för framtiden : En studie av vad Kalmar Slott kan lÀra av historien inför en framtida profilering

Att lÀra av historien Àr ett Àmne som belyses allt oftare i organisationsteorier. FrÄgan Àr bara hur man kan anvÀnda sig av historien i ett framtidsperspektiv. Syftet med denna uppsats Àr att med utgÄngspunkt i Kalmar Slotts nuvarande utvecklingsarbete skapa förstÄelse för hur tidigare erfarenheter kan bidra till att stÀrka en framtida profilering.Genom ett abduktivt angreppssÀtt och en kvalitativ metod har vi genomfört denna studie. Strukturen av studien prÀglas av tre olika faktorer vilka vi stÀndigt Äterkommer till i uppsatsen, historien, framtiden och projektgruppen. VÄr empiri yttrar sig som en fiktiv dialog dÀr intervjupersonernas röster gör sig hörda.

Laglöst land - om konventionen som ingen ville ha

Konventionerna genom historien. Sedan staten Sverige grundades har den pÄ olika sÀtt pÄverkat samerna, deras levnadssÀtt, deras inkomster och deras tillgÄng till mark. MÄnga olika metoder har anvÀnts, men genom historien kan man se vad som visat sig vara ett av de kraftfullaste: de diplomatiska konventionerna..

Judisk utsatthet: en studie av det judiska folkets lidande i
historien

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om det judiska folkets kultur och religion stÄr i ett direkt förhÄllande till det lidande som de som folk genom historien har utsatts för, och som kulminerade i andra vÀrldskrigets Förintelse, den sÄ kallade Holocaust. För att fÄ svar pÄ denna frÄga har jag koncentrerat mig pÄ ett litteraturstudium av den judiska historien, och dÄ framför allt pÄ folkets utsatthet, vilka konsekvenser denna utsatthet fÄtt och vilka svar de gett pÄ utsattheten och lidandet. För att uppnÄ mitt syfte har jag anvÀnt mig av den hermeneutiska tolkningsmetoden. Resultatet visar tydligt att det genom historien har funnits en judisk utsatthet, och att denna kan sÀgas stÄ i ett direkt förhÄllande till judendomens grÀndlÀggande idé om förbundet mellan Gud och folket. Denna trosförestÀllning har inneburit att ett av svaren pÄ utsattheten finns i kristendomens anklagelse att judarna blev Kristusmördare.

Lite historia rensar magen

Vi har valt att göra vÄrt examensarbete i form av ett utvecklingsarbete dÀr ett Àmnesövergripande projekt har planerats och genomförts. UtgÄngspunkten för projektet har varit SVT:s ?HistorieÀtarna?. Syftet har varit att undervisa utifrÄn ?den lilla historien? för att fördjupa elevers historiemedvetande och historiska intresse samt att levandegöra historien genom att lÄta eleverna laga och Àta mat frÄn 1800-talets Sverige.

KÀttingen i Ljusne : gestaltningsförslag som sammanlÀnkar historien med framtiden och samtidigt frÀmjar spontana förÀndringar

Examensarbetets syfte Àr att undersöka tidsaspekterna historien, framtiden och nuet inom landskapsarkitektur. FrÄgestÀllningen Àr: Hur kan en gestaltning knyta an till historien, göra platsen lÄngsiktigt sammanhÄllen och samtidigt frÀmja för spontana förÀndringar? Detta har undersökts genom en gestaltning av omrÄdet KÀttingen i Ljusne i HÀlsingland. Det Àr en plats som Àr prÀglad av industrihistoria, som förlorat sin identitet och som nu anvÀnds av konstföreningen Konstkraft för att vÀnda den negativa trenden genom konst och kultur. Konstkraft vill ha en plats som Àr stabil inför framtiden, men samtidigt kunna hÄlla spontana workshops. Arbetets metod har innefattat studier av historien, inventering och analys av den befintliga situationen och skisser inför framtiden.

Planering : i huvudet pÄ en historielÀrare

Uppsatsen handlar om hur historielÀrare tÀnker kring planeringen av undervisningen för att hinna ge eleverna en översikt av historien och nÄ de ambitiösa mÄlen i styrdokumenten och anknyta till elevers livserfarenheter sÄ att elever kan förstÄ och bli intresserade av historia samt hur lÀrarna konkret lÀgger upp vissa moment av historien. Fyra gymnasielÀrare har intervjuats under 1-1,5 timme och tre av intervjuerna spelades in pÄ band medan den fjÀrde antecknades. Intervjuerna skrevs ut frÄn band, kortades och redigerades varsamt. Undersökningsresultatet pekar pÄ vikten av att lÀraren gör ett medvetet urval för att hinna fram till modern tid och göra de nödvÀndiga historiska kopplingarna till nutid. Utan urval kan historieundervisningen i hög grad bli en förmedling frÄn lÀraren med för lite bearbetning och social interaktion för eleverna.

Kvinnans plats i historien : ett elev- och lÀrarperspektiv pÄ den gymnasiala historieundervisningen

SammanfattningGenusperspektiv pÄ undervisning och lÀrande Àr nÄgot som allt mer efterfrÄgas i samhÀllsdebatten, och föreskrivs Àven i de övergripande mÄlen i styrdokumenten. Syftet med denna studie Àr att utifrÄn dessa tankar om behovet av ett genusperspektiv belysa hur mycket och pÄ vilket sÀtt kvinnan genom historien tas upp i gymnasiets historieundervisning och relatera detta till de genusteorier som finns angÄende historieforskning och historieundervisning.Den metod som anvÀnts Àr en kombination av kvantitativa enkÀter med elever och kvalitativa intervjuer med sÄvÀl lÀrare som elever pÄ gymnasiet. Undersökningen omfattar 51 enkÀter, 4 elevintervjuer, samt 2 lÀrarintervjuer. Genom denna variation i insamlingsmetoder hoppas jag fÄ fram en heltÀckande och nyanserad bild.De resultat som uppnÄtts visar bl.a. pÄ en ganska traditionell syn hos sÄvÀl lÀrare som elever pÄ kvinnans roll genom historien, dÄ man menar att kvinnan haft en underordnad roll i den politiska utvecklingen: Undantagen Àr enskilda, historiskt kÀnda kvinnor med makt som fokuserats i stor utstrÀckning.

Historiebruk i historielÀroböcker frÄn Sverige och Libanon

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur skillnader i historiebruk förekommer i gymnasiala libanesiska och svenska historielÀroböcker och hur dessa skillnader kan tÀnkas pÄverka elevernas historiemedvetande. Undersökningen genomfördes genom att studera förorden, stoffurvalet som berör det andra vÀrldskriget och den amerikanska insatsen under det andra vÀrldskriget. HistorielÀroböckerna utgör en viktig del i undervisningsprocessen och verkar som en kunskapsförmedlare. Genom att anvÀnda en komparativ metod belyser denna studie skillnaderna som förekommer i historiebruket i böckerna och lyfter upp olika tolkningar över hur dessa skillnader kan pÄverka historiemedvetandet hos eleverna. Skillnaderna analyseras utifrÄn perspektiven historiebruk, historiemedvetande och historiekultur.

Den oÀndliga berÀttelsen : En schematisk och tematisk analys av Michael Endes Den oÀndliga historien och tvÄ adaptioner

The thesis of this essay is concerned with how two adaptations of The Neverending Story have used the novel's vivid intertextuality and dialogism. The essay also discusses the possibilities of adaptation studies and whether an adaptation can explain a novel by emphasizing its themes..

Jahiliyya : En idéhistorisk analys om hur termen jahiliyya utvecklats och förÀndrats genom historien

Den hÀr religionsvetenskapliga uppsatsen Àr metodologiskt en idéhistorisk analys. Jag söker svara pÄ om och i sÄ fall hur termen jahiliyya fyllts med innehÄll genom historien, och framför allt hur jahiliyya anvÀnds i en inom-muslimsk debatt idag och varför.  Jag har anvÀnt mig av religionssociologiska teorier om religion och identitet i syfte att söka svara pÄ min frÄgestÀllning. I arbetet har jag kommit fram till hur man med hjÀlp av det religiösa sprÄket genom in ? och utgrupper och med en dualistisk vÀrldsbild fyllt termen jahiliyya med innehÄll i syfte att skapa ett vi och dem tÀnkande..

VÀrldshistorien runt hörnet: den lokala historien som
utgÄngspunkt i historieundervisningen

I detta examensarbete hade jag syftet att studera ifall lokalhistoria konkretiserar historieundervisningen och dÀrmed skapar förutsÀttningar för motivation till lÀrande hos elever som studerar historia. De teoretiska utgÄngspunkterna togs ur styrdokument för de frivilliga skolformerna och ur tidigare forskning. Modellen för lÀrandet innebar att den lokala historien kopplades samman med den globala. TillvÀgagÄngssÀttet, vilket omarbetades under projektets gÄng för att passa in i planeringen, innebar genomgÄngar av en tidsepok med fokus pÄ den lokala historiens koppling till den globala historien. Denna modell för lÀrande efterföljdes av en enkÀtundersökning.

Audiovisuell historieskrivning

Uppsatsen börjar med att redogöra för teorier och diskussioner angÄende filmens roll som Ätergivare av historien, teorier hÀr frÀmst representerade av Robert A. Rosenstone och Mats Jönsson. UtifrÄn dessa analyserar sedan uppsatsen tvÄ filmer som pÄ ett eller annat sÀtt behandlar historien, detta med avsikten att fÄ en ökad förstÄelse för hur dessa filmers historiska Ätergivningar Àr konstruerade. Analyserna koncentreras mestadels till att undersöka filmernas narrativa uppbyggnad. De filmer som hÀr behandlas Àr Rainer Werner Fassbinders Maria Brauns Àktenskap (1979) och Lars von Triers Europa (1991).

HĂ„llbar utveckling nu och i framtiden via historien

I vÄrt arbete har vi undersökt hur perspektivet hÄllbar utveckling framtrÀder i tre historielÀroböcker för gymnasiet: Alla tiders historia Maxi, Perspektiv pÄ historien A och Epos historia ? För gymnasieskolans kurs A och B. Dessutom har vi, utifrÄn historiedidaktisk teori kring begreppet historiemedvetande, klarlagt i vilken utstrÀckning de undersökta lÀroböckerna kan utveckla elevers handlingsberedskap. VÄr metod har varit hermeneutisk och i lÀromedelsanalysen har vi utgÄtt frÄn vÄr förkunskap om historien, en definition av hÄllbar utveckling samt teorier om historiemedvetande. Nedslagen som analyserats i böckerna har varit följande: upptÀckterna, mellankrigstiden och svensk nutidshistoria. Resultatet visar att perspektivet hÄllbar utveckling gör sig gÀllande, dock i olika utstrÀckning beroende pÄ nedslag och lÀrobok.

Elevens historiska jag

UtifrÄn syftet att belysa historiekulturens betydelse för individens kÀnsla för delaktighet i det svenska klassrummet har arbetet tagit form. Med fokus pÄ eleven har en kvalitativ studie gjorts genom att elever och lÀrare frÄn en högstadieskola i vÀstra SkÄne intervjuats. Intervjuerna Àmnade ge ett resultat som kunde svara pÄ den övergripande forskningsfrÄgan: Hur stÀller sig historien som berÀttas i skolan mot elevernas egna upplevda tillhörigheter? Tillsammans med en teoretisk dykning ner i identitet, upplevda tillhörigheter, interkulturell pedagogik och hur det stÄr i förhÄllande till den svenska historiekulturen kunde den besvaras. Studien visade att mÄnga elever, oberoende av hÀrkomst, upplevde att den egna historien inte berördes tillrÀckligt i undervisningen. Utefter de teorier som presenteras om identitet, dÀr den egna bakgrunden Àr en del, sÄ stÀller sig detta resultat dÄligt gentemot historieundervisningen. Vad som ses som en naturlig progression frÄn denna undersökning Àr hur den svenska historieundervisningens traditionella innehÄll kan utmanas och förÀndras.

1 NĂ€sta sida ->